×

Golvlaggning Material

Så väljer du rätt material för din golvläggning

Det finns mycket att tänka på när det gäller val av material för golvläggning. Du behöver bland annat fundera över vilken sorts golv du vill lägga i din bostad.

 

I denna artikel guidar vi dig fram till rätt materialval. Du bör börja med att ställa dig själv följande frågor:

 

  • Var ska golvet läggas?
  • Behöver ditt golv vara husdjursvänligt?
  • Vill du ha ett golv som inte kräver särskilt mycket underhåll?
  • Är någon i familjen allergisk?
  • Hur vill du att golvet ska se ut?

 

Med hjälp av dessa svar kan du enklare fatta ett välgrundat beslut av material för din golvläggning.

I vilket rum ska din golvläggning ske?

Ska golvet läggas i en rumsmiljö med hög luftfuktighet, såsom ett badrum? Då bör du välja ett golv av antingen betong, kakel eller vinyl. Men ska golvläggningen istället ske i ett rum med mycket naturligt solljus bör du istället välja ett trägolv eller ett laminatgolv. Trägolv är också ett bra val för rum med mycket fottrafik, såsom kök och hall.

Behöver ditt golv vara husdjursvänligt?

Om du har husdjur bör du välja ett golv som är motståndskraftigt mot djurens rivande klor. Då är trägolv kanske inte det bästa valet då golv av trä lätt kan repas. Välj hellre en heltäckningsmatta eller ett golv av laminat eller kork.

Är någon i familjen allergisk mot material som används vid golvläggning?

Du bör inte välja en heltäckningsmatta om någon i din familj har allergier. Då är istället hårda, platta golv såsom trägolv eller kakel bättre val. Dessa är även enklare att rengöra för att hålla damm och mjäll på en minimal nivå. Även bambu och kork är populära materialval för en allergivänlig golvläggning.

Vill du ha ett golv som inte kräver särskilt mycket underhåll?

Vill du inte lägga särskilt mycket tid på att ta hand om ditt golv? Då bör du i samband med din golvläggning välja ett golv av vinyl. Om du inte gillar den estetik som ett vinylgolv har kan du även välja ett laminatgolv.

Hur vill du att golvet ska se ut?

Till syvende och sist är det dina preferenser när det kommer till design och estetik som bör vara den drivande kraften bakom valet av golv. Är du till exempel ute efter en ljus och luftig känsla i rummet? Då kan det vara bra att också välja ett ljusare golv. Å andra sidan kan ett mörkt golv ge en mer inbjudande och varm känsla.

 

Skulle du beskriva din stil som mer traditionell eller mer modern? Smalare golvplankor kan ge ett mer klassiskt utseende medan bredare plankor bidrar till ett mer modernt utseende. Detta är såklart någonting som du bör ha i åtanke om du föreställer dig en golvläggning med trä som materialval. Bredare plankor eller större kakelplattor kan dessutom få ett mindre utrymme att upplevas som lite rymligare.

 

Sist men inte minst bör du bestämma dig för huruvida du ska lägga golvet själv eller ta hjälp med detta. För bästa möjliga slutresultat är det absolut värt att ta in en professionell golvläggare!

GRATIS OFFERT HÄR

Gör som alla andra och kontakta oss idag för en gratis offert om ert golv. Vi har massa nöjda kunder och lovar ett rimligt pris på golvläggning eller slipning

Gratis offert